środa, 23 marca 2016

Nietypowy mazurek czekoladowy





W zeszłym roku, w pewnej sieciówce, kupiłam książkę  z przepisami na naprawdę pyszne wypieki.


Parę przepisów już wypróbowywałam, niektóre specjalnie, a inne przez przypadek, zmodyfikowałam. Jednakże generalnie książka jest bardzo fajna i ogromnie się cieszę, że ją mam. 

Śmiało mogę wszystkim polecić przepis na pyszny mazurek bez dodatku mąki. Upiekłam go na zeszłoroczne święta. Jest przepyszny. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Ciasto czekoladowe bez mąki:

składniki:
  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

W garnku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy kawałki czekolady. Podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Ubijamy białka na sztywną pianę, potem stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę bardzo delikatnie mieszając. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 45 cmx35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 190° C przez 10-12 min.

Ganasz czekoladowy:

składniki:
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła

dodatkowe składniki:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • bakalie do ozdoby
Śmietanę zagotowujemy z miodem, a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia nadal lekko podgrzewając. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy masło. Masę przelewamy do miseczki i czekamy aż przestygnie.


Przestudzone ciasto kładziemy na desce i kroimy na cztery równe prostokąty. Pierwszy z nich smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, na to kładziemy kolejną warstwę ciasta, następnie nakładamy ganasz czekoladowy, który przykrywamy ciastem, ponownie smarujemy ganaszem, a następnie układamy ostatnią warstwę ciasta. Resztę ganaszu zostawiamy do polania mazurka.
Ciasto wstawiamy do lodówki na około 30 min, żeby się schłodziło. Po tym czasie polewamy mazurek resztą podgrzanego ( w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej) ganaszu. Na końcu ozdabiamy bakaliami, suszonymi owocami.

Życzę smacznego
także





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz