piątek, 7 października 2016

Odlotowy blok czekoladowy - smaczny lecz niekoniecznie zdrowy

Weekend puka do drzwi, a ja mam ochotę na coś słodkiego. Może zrobię blok czekoladowy, który nie jest pracochłonny?
Jeśli spodziewamy się gości, a nie lubimy częstować ich kupionymi słodkościami, natomiast nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie ciasta. Proponuję przepyszny deser, który można zrobić w mniej niż pół godziny.



Produkty:
  • kostka margaryny (ja używam Kasi),
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 5-6 łyżek kakao, ja używam DecoMorreno,
  • 1/2 mleka w proszku (u mnie Łaciate),
  • orzeszki ziemne - 3 garście,
  • herbatniki.



Orzeszki lekko rozdrobnione należy uprażyć na patelni.













Margarynę, wodę i cukier zagotować razem.









Mleko i kakao wymieszać razem.














Do mleka i kakao dodajemy rozpuszczony tłuszcz z wodą i cukrem, mieszamy.
Następnie dodajemy orzeszki i znowu mieszamy.










Do keksówki wyłożonej folią bądź papierem należy przełożyć 1/4 masy.









Teraz układamy warstwę herbatników.










Na herbatniki wykładamy kolejną warstwę masy czekoladowej, na nią ponownie herbatniki. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Na koniec kolejną 4 partię czekolady. 
Blok jest prawie gotowy, należy go jeszcze porządnie schłodzić w lodówce. Najlepiej wstawić go na całą noc.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz