Weekend puka do drzwi, a ja mam ochotę na coś słodkiego. Może zrobię blok czekoladowy, który nie jest pracochłonny?
Jeśli spodziewamy się gości, a nie lubimy częstować ich kupionymi słodkościami, natomiast nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie ciasta. Proponuję przepyszny deser, który można zrobić w mniej niż pół godziny.
Produkty:
- kostka margaryny (ja używam Kasi),
- 1/2 szklanki wody,
- 2 szklanki cukru,
- 5-6 łyżek kakao, ja używam DecoMorreno,
- 1/2 mleka w proszku (u mnie Łaciate),
- orzeszki ziemne - 3 garście,
- herbatniki.
Margarynę, wodę i cukier zagotować razem.
Następnie dodajemy orzeszki i znowu mieszamy.
Do keksówki wyłożonej folią bądź papierem należy przełożyć 1/4 masy.
Teraz układamy warstwę herbatników.
Na herbatniki wykładamy kolejną warstwę masy czekoladowej, na nią ponownie herbatniki. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Na koniec kolejną 4 partię czekolady.
Blok jest prawie gotowy, należy go jeszcze porządnie schłodzić w lodówce. Najlepiej wstawić go na całą noc.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz